DS 9: de nieuwe topklasse sedan


De lengte van 4,93 meter, breedte van 1,85 meter en de grote wielen met een diameter van 69 cm bezorgen de limousine veel karakter. Opmerkelijk is de behoorlijk vlak liggende achterruit, als van een ‘fastback’. Op de motorkap prijkt een miniatuur ‘Clous de Paris’ sabel: het is de eerste keer dat deze DS-signatuur ook aan de buitenkant is toegepast. Als knipoog naar de originele DS uit 1955 heeft de DS 9 kegelvormen aan de buitenste randen van het dak. Met het design van deze legendarische sedan als inspiratiebron zijn de kegels omgevormd tot achterlichten.

DS 9-TENSE

PLUG-IN HYBRIDE

BEKIJK DE PRIJSLIJST

In eerste instantie zal de DS 9 uitsluitend verkrijgbaar zijn als plug-in hybride. De turbo-benzinemotor is dan  gekoppeld aan een elektromotor, met een gecombineerd vermogen van 225 pk en een elektrische actieradius die tussen de 40 en 50 km  ligt dankzij een 11,9 kWh accu.

De elektromotor kan met de 8-traps automaat maximaal 80 kW (110 pk) vermogen en 320 Nm koppel leveren. Tot een snelheid van 135 km/u kan er volledig elektrisch worden gereden. Met de 7,4 kW on-board lader kan de accu in anderhalf uur worden opgeladen. Kort na de introductie zal het motorenpalet worden uitgebreid met nog twee hybrideversies. De eerste heeft 250 pk, tweewielaandrijving en een grotere actieradius en de tweede variant biedt 360 pk en vierwielaandrijving. Er komt ook een 225 pk benzinemotor beschikbaar.

In het interieur valt op dat het dashboard volledig met nappaleer is bekleed. Al eerder toegepast door DS is het horlogeband-design van de leren stoelen. Andere bijzondere kenmerken zijn kristalvormige, aanraakgevoelige knoppen, alcantara op de dakhemel, de zonnekleppen en de portiergrepen die met leer zijn omhuld én het 180 graden draaiende B.R.M uurwerk bovenop het dashboard . Dankzij de lange wielbasis van 2,90 meter biedt de DS 9 veel ruimte op de achterbank.

INTERIEUR: ULTIEM COMFORT

De luxe DS 9 zit ook in de keuze uit de diverse ‘DS Inspirations’. Elk interieurthema, vernoemd naar beroemde wijken in Parijs, heeft een eigen karakter met stoelen die zijn bekleed met leder of Alcantara.

Verfijnde aandacht voor ieder detail die tot uiting komt met de lederen bekleding van inspiration ‘Bastille’ of ‘Rivoli. Het bijzondere zwarte Alcantara van de ‘Performance Line’ of de absolute top: het ‘Art Rubis’ nappa leder van ‘Opera’ met zijn iconische horlogebanddesign.

De bedieningselementen op de middenconsole zijn afgewerkt met ‘Clous de Paris’ guillochage, de iconische handtekening van de verfijnde Franse uurwerken, wat verder gaat in het draaiende B.R.M uurwerk op het dashboard.

OPERA

PERFORMANCE LINE

RIVOLI

BASTILLE

ART RUBIS

HIGHTECH VEILIGHEID

Er is veel hightech veiligheid ingebouwd in deze auto. Bij de Active Scan wielophanging scant een camera de weg, registreren niveausensoren, acceleratiemeters en aandrijflijn-sensoren elke beweging en bereidt het systeem de demping voor van elk wiel afzonderlijk. Een infraroodcamera in de grille detecteert voetgangers, fietsers en dieren op de weg tot een afstand van 100 meter. De bestuurder ziet de infraroodbeelden op het display in het instrumentarium, waarbij indien nodig een geel en vervolgens een rood waarschuwingssymbool wordt getoond.

Met behulp van een infraroodcamera die boven het stuur is gemonteerd en die wordt ondersteund door een camera aan de bovenzijde van de voorruit, monitort Driver Attention Monitoring voortdurend de ogen van de bestuurder  en hoofdbewegingen op tekenen van vermoeidheid of afleiding. Met Smart Access stelt de DS 9 de bestuurder in staat om de sleutel thuis te laten: vergrendelen,  ontgrendelen en starten wordt uitgevoerd met behulp van een smartphone. Bij het ontgrendelen komen de verzonken deurgrepen uit de carrosserie tevoorschijn. Dat hebben meer auto’s tegenwoordig.

DS 9: RIJKLAAR VANAF: € 57.890